Grachtenfestival Meets Young Solar Challenge

Op 10 juni 2023 zullen 35 teams van jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar uit heel Nederland de beslissende race gaan varen met duurzame zonneboten. Dit zijn zelfgemaakte boten aangedreven door zonne-energie.

Eind 2022 werd het bestuur van Stichting Meppel Vol Vaart benadert door Dick Tepper en Peter Visser, beide docenten aan de CSG Dingstede, met de wens om de Young Solar Challenge 2023 naar Meppel te halen. CSG Dingstede doet al vele jaren mee aan deze wedstrijd en hoe mooi zou het zijn om dit in 2023 naar onze eigen stad te halen. Ook wij als organisatoren van het Grachtenfestival in Meppel hadden hier wel oren naar en zo is er een mooie samenwerking met de Stichting Young Solar Challenge ontstaan. Het bestuur van het Grachtenfestival wil graag een platform zijn voor nieuwe en vernieuwende initiatieven; Meppel een Zee 1ste editie, en sinds een aantal jaren CitySwim en CitySup.

Duurzame boten op zonne-energie varen beslissende wedstrijd tijdens Grachtenfestival Meppel

Op 10 juni 2023 zullen 35 teams van jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar uit heel Nederland de beslissende race gaan varen met duurzame zonneboten. Dit zijn zelfgemaakte boten aangedreven door zonne-energie. Er hebben al 2 wedstrijden plaatsgevonden in Den Helder en in Akkrum, de teams hebben na iedere wedstrijd weer de mogelijkheid om hun boot te verbeteren. De laatste en beslissende wedstrijd wordt in Meppel tijdens het 17e Grachtenfestival gevaren. Degene met de snelste boot wordt Nederlands Kampioen.

Vaarwedstrijd

Er gaan twee klassen van start tijdens de zonnebootrace in Meppel. Teams met jongeren in de leeftijd van 14-17 jaar hebben hun eigen boten gebouwd waar een piloot de boot bestuurd. De jongere groep in de leeftijd van 11-13 jaar hebben een radiografisch bestuurbare boot gebouwd; de RC-Solar klasse. Dit is de voorloper op de Young Solar klasse.

Het start/finish gebied voor de Young Solar klasse wordt ingericht langs de Prins Hendrikkade waarna er een afstand in de Buitenhaven wordt afgelegd. De RC-Solar Klasse vaart de wedstrijd in de Schuttevaerhaven.

Innovatie en duurzaamheid

De race vraagt aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Het bouwen van duurzame zonneboten voor een race is tevens een eerste kennismaking met duurzame technologie. Er is een groot arbeidstekort in de technische sector en met het zelf bouwen van de boot, maken jongeren op een speelse manier kennis met technologie.